SİGARA SİZİ BIRAKMADAN SİZ SİGARAYI BIRAKMALISINIZ

Sigara içme alışkanlığı olan kişiler için bu hayatta en zor şeylerden biri de sigarayı bırakmaktır. Sigaranın sağlığa zararları bilimsel olarak da ispatlanmıştır. Bu hafta İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Şermin Börekçi ile sigaranın zararlarını ve sigara bırakma tedavilerini konuştuk.

Sigara bırakma polikliniği ne zamandır var? Kimler başvurabilir?

Sigara bırakma polikliniğimiz 15 yıldır hastalara hizmet vermektedir. 2010 yılından itibaren bakanlığa bağlı sertifikalı olarak her perşembe öğleden sonraları hasta kabul edilmekteyiz.    Her gün günde en az 1 sigara içen ve bunu engelleyemeyen tüm hastalar, hastane randevu sisteminden randevu alarak sigara bırakma polikliniğine başvurabilir.

Ne tür tedavi yöntemleri uyguluyorsunuz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki sigara kullanmak bir hastalıktır (bağımlılıktır) ve tedavisi mümkündür. Tedavi süresince, bırakmak isteyen tüm hastalara, davranış destek tedavisi ve beraberinde kişiye uygun medikal tedaviler verilmektedir.

İlaçların herhangi bir yan etkisi var mıdır?

Tüm ilaçların olduğu gibi sigara bırakma amaçlı kullanılan tedavilerin de yan etkileri vardır. Ancak hastanın mevcut hastalıkları, kullandığı diğer ilaçlar, karaciğer ve böbrek fonksiyonları göz önüne alınarak hastaya uygun tedavi belirlenir. Bu da ciddi yan etki riskini azaltır. Bununla birlikte birçok hasta ilaçların prospektüsünü okuyarak ilaç yan etkilerinden korktuklarını belirterek tedaviyi kabul etmemektedirler. Oysaki sigara dumanına maruziyet sonucu ortaya çıkan ölüm gibi risklere kıyasla tedaviye bağlı yan etki riski çok çok azdır. Evet, ilaçların yan etkileri vardır. Ancak bu yan etkiler çok sık değildir ve de doz azaltma, ilacın alım saatini değiştirme, gerekirse keserek başka bir ilaca geçme gibi yöntemlerle ortadan kaldırılabilir. Oysa ki, devam eden sigara dumanına aktif ya da pasif maruziyete bağlı gelişen kanser ya da kronik hastalıklara bağlı riskleri önlemek nerede ise imkânsızdır.

İlaçlar ve tedavi programları kişiye özel mi?

Kısmen kişiye özel diyebiliriz, çünkü davranış destek önerilerine ek olarak tüm dünyada sigara bırakma amaçlı kullanımı önerilen 3 grup ilaç vardır ( Nikotin yerine koyma, bupropion ve vareniklin). Tedavilerin başarıları arasında fark yoktur.  Hangi hastaya hangi tedavi kullanılacağını aslında hastanın mevcut hastalıkları ve organ fonksiyonları belirler.

Sigara Bırakma seansları sırasında başka bir branşın desteğine ihtiyaç duyuyor musunuz?

Hastaların ilk muayeneleri sırasında sigaranın yapmış olabileceği olası diğer hastalıklar bakımından genel değerlendirmesi yapılmaktadır. Bu değerlendirme sırasında saptadığımız duruma göre tüm branşlardan destek alabiliyoruz. En sık destek aldığımız branşlar; kardiyoloji, psikiyatri ve iç hastalıkları.

Sigara bırakma polikliniğine başvuran her hasta sigarayı bırakabilir mi?

Sigara bağımlılığı fizyolojik ve psişik bağımlılığın birleşiminden oluşur. Medikal tedaviler ile fizyolojik bağımlılığı başarılı bir şekilde yenebiliyoruz ancak psişik bağımlılık hastaya özgü bir durum ve ilaç tedavileri çok etkili değil. Bu nedenle aynı tedavi ile farklı hastaların başarıları birbirinden farklı oluyor.

Tedavi süresi nedir?

Tedavi süresi en az 8-12 hafta olup, devam eden dönemde takip süresi hastaya bağlı olarak belirlenir. Bu süre içerisinde kontrole çağırma sıklığı, hastaya göre değişmektedir.

Sigara bırakma tedavisi sonrasında sigarayı bırakmış bir kişi tekrar başlayabilir mi?

Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi sigara bağımlılığı tedavisi sonrası nüks dediğimiz yeniden başlamalar olabilir. Bu süreçten hastalar korkmamalı, hekimlerine başvurmalı ve yeniden uygun tedaviyi alarak tekrar bu bağımlılıktan kurtulmalıdırlar.

Sigarayı bıraktıktan ne kadar süre sonra akciğerlerimiz normal sağlıklı haline kavuşur?

Sigara dumanı 5000 den fazla zararlı madde içermektedir. Bu zararlı maddeler tüm sistemleri etkiler.  Bırakma sonrası ilk 20 dakikada olumlu etkiler başlar ve hastada kalıcı zararlı değişiklikler oluşmamış ise, bu zararlı etkilerin tamama yakını yıllar içerisinde ortadan kalkar.

UNUTMAYALIM, SİGARA SİZİ BIRAKMADAN SİZ SİGARAYI BIRAKMALISINIZ…

Röportaj: Ceylan ÇAKMAK

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi © 2018 All Rights Reserved