Doğuştan gelen işitme kaybının tedavisi mümkün!

Bebeklerde doğuştan işitme kaybının, işitme testinin ardından ilk altı ay içinde takılacak cihaz ve tedaviyle iyileştiğini belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataç ile bilgilendirici bir röportaj gerçekleştirdik.

Koklear İmplant nedir kimler için uygundur?

Koklear implant; ileri, çok ileri derecede kalıcı işitme kaybı olan bireylere uygulanan iç kulak protezidir. İşlev görmeyen ya da kısıtlı işlev gören, iç kulağa yerleştirilen bir elektrot yardımı ile işitme sinirini doğrudan uyaran dijital bir ekipmandır.

Dil edinimi öncesi 1-4 yaş arası hemen hemen tüm çocuklara, dil edinimi sonrası dönemde dil konuşma yaşı ile biyolojik yaşı arasında 4 yıldan fazla olmayan bireylere uygulanabilmektedir.

Bebeklerde işitme kaybı nasıl tespit ediliyor?

2004 yılından itibaren tüm ülke çapında yenidoğan işitme tarama programı başlatılarak, her bebeğin yaşamın ilk 3 gününde bu program dahilinde işitmesine bakılmaktadır. Herhangi bir sorun gözlendiğinde, ileri klinik testler için üst düzey hastanelere yönlendirilmektedir. Yaşamın ilk 6 ayında tüm bebekler neredeyse aynı gelişim aşamalarını gösterdiğinden, bu kritik periyodun kaçırılmaması ve 1 yaşından önce işitme kayıplı bireyin uygun tedavi ya da işitme cihazı ile rehabilitasyonunun sağlanması hayati öneme sahiptir.

Anne ve babaların bilmesi gereken en önemli şey işitme kayıplarının yeni doğan döneminde saptanabilmesidir. İşitme kaybı ne kadar erken tespit edilirse o kadar çabuk ve iyi rehabilite edilebilir. Bebeklerde hedefimiz ilk 3 ay içinde işitme kaybının kesin teşhisini koymak, ilk 6 ay içinde işitme cihazı kullanımını sağlamak ve ileri derecede iç kulak işitme kaybı var ise 1 yaşında koklear implant ameliyatını gerçekleştirmektir.

Koklear implant ameliyatı ve iyileşme süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

Koklear implant ameliyatı, bir elektrot sisteminin iç kulağa yerleştirilmesidir. Ameliyat süresi kişiye göre değişmekle beraber ortalama 1,5 saat civarındadır. Hastalar ameliyattan 1 gün sonra ayağa kalkabilmekte ve günlük aktivitelerini sürdürebilmektedir.

Başarılı geçmiş bir ameliyattan sonra hastaların hastanede kalma süresi ortalama 2 gündür.

Hasta ameliyattan yaklaşık 2 hafta sonra cihazın aktifleştirilmesiyle sesleri duymaya başlar.

Koklear implant operasyonunun avantajları nelerdir?

İşitme cihazı ile çok kısıtlı düzeyde duyulabilen sesler ve konuşmalar koklear implant uygulaması sorasında normal seviyeye çıkarılabilmektedir. Özellikle konuşmayı algılama, düşük şiddetteki seslerin ayırt edilmesi işitme cihazı ile hiçbir zaman ulaşılamayacak düzeyde artırılabilmektedir.  Günümüzde tek parça ve ergonomik dizaynda koklear implantlar kullanıldığından, hem çocuklarda hem yetişkinlerde cihazın kullanımı son derece kolay ve yaşam kalitesini artırır niteliktedir. Hasta koklear implantı ile günlük aktivitelerinin tamamını (yüzme ve su sporları dahil ) rahatlıkla gerçekleştirebilmektedir.

Ülkemizde ikinci koklear implant  ameliyatı yapılıyor mu? Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor mu?

Ülkemizde, belli koşullar kapsamında 2. Koklear implant ameliyatı yapılmakta ve sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaktadır. Özellikle 1-4 yaş arası çocuklar için herhangi bir koşul aranmaksızın her iki kulağın ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir. Bu yaş aralığının dışında olan hastalarda sadece özel koşullarda ikinci ameliyat yapılabilmektedir.

Koklear implant kullanılırken nelere dikkat edilmelidir?

Koklear implant kullanıcıları, günlük aktivitelerin, birçoğunu rahatlıkla yapabilmekte ve özel bir koruma yöntemine ihtiyaç duyulmamaktadır.

Bize biraz Odyoloji Kliniğinden ve burada yapılan diğer işlemlerden bahseder misiniz?

Kliniğimiz 2011 yılında kurulmuştur. Kliniğimiz de yapılan işlemlerden bahsetmek gerekirse; yenidoğan-okul çağı işitme taramaların da İstanbul Avrupa Yakasının referans merkezidir.

Yenidoğan işitme-tarama programı kapsamında sevk edilen tüm hastalara randevusuz hizmet verilmektedir.

Kliniğimizde denge hastalıklarının tanı ve tedavisi, ses ve konuşma bozukluklarının tanı ve rehabilitasyonu yapılmaktadır.

Kliniğimiz alanında yetkin akademisyenler ve uzmanlar tarafından dünyada güncel olan tüm ekipman ve yöntemler ile hizmetlerini sürdürmektedir.

Türkiye’de ilk olarak odyoloji lisans eğitimine 2011 yılında üniversitemiz çatısı altında başlanmıştır.

Bölümümüz halen eğitim ve sağlık hizmetleri faaliyetlerini yürütmektedir.

Röportaj: Ceylan ÇAKMAK

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi © 2018 All Rights Reserved